Kepulauan Selatan Pasifik Mahu Saman Perancis US$1 Billion

Ujian senjata nuklear telah dijalankan dari pertengahan tahun 1960-an dimana kerajaan Perancis telah meluluskan hampir 200 letupan ujian nuklear di luar kepulauan di Polinesia Perancis

The Independent melaporkan: Dewan Polynesia Perancis sedang bersedia untuk meminta kerajaan Perancis hampir satu bilion dolar dalam pampasan bagi kerosakan yang disebabkan kepada pulau-pulau oleh ujian senjata nuklear.Jawatankuasa anti-kemerdekaan parti konservatif  Tahoera'a Huiraatira telah mengemukakan isu yang menyaksikan 210 ujian nuklear dijalankan 1966-1996 off kepulauan terpencil di selatan Pasifik.

Jawatankuasa itu, yang bertindak secara bebas daripada Presiden Polinesia, Edouard Fritch, meminta untuk US$930,000,000 bagi kerosakan alam sekitar, menurut akhbar harian Polinesia La Depeche de Tahiti.

Di samping itu, ketetapan yang dicadangkan itu juga memohon satu tambahan US$132 juta untuk pendudukan berterusan Fangataufa dan kepulauan Mururoa.

Perancis meletupkan senjata termonuklear pertama di atol Fangataufa pada tahun 1968, selepas menolak lokasi lain - seperti Sahara - dan keputusan yang telah diterima secara meluas oleh penduduk Polynesia pada masa itu.Tahun lepas laporan dokumen pertahanan Perancis mendedahkan bahawa pulau-pulau telah dicemari dengan radiasi jauh lebih daripada sepatutnya sebelum ini. Tahiti - pulau yang paling padat - telah terdedah kepada 500 kali lebih radiasi daripada yang dibenarkan.

Pada tahun 2006 sebuah badan perubatan Perancis mendapati peningkatan kanser di pulau-pulau adalah disebabkan oleh ujian nuklear. Kerajaan Perancis hanya mengakui veteran dan mangsa-mangsa pada tahun 2010 bahawa mereka akan layak untuk menerima - tetapi memberi amaran proses itu akan menjadi panjang dan rumit akibat pembahagian pulau-pulau.

Related

Global 8072073375454190257

Post a Comment

emo-but-icon


Trending

Terbaru

Komen

LIKE!untuk beriklan di sini dan capai lebih banyak audiens, sila hubungi kami melalui email: klix.my 'at' gmail.com

ONLINE

item